HeiligeLotus.nl

voor lichaam en geest

Chakra's

 

 


Het woord chakra is een sanskriet-woord dat "wiel" of "schijf" betekent. Een chakra wordt omschreven als een wielvormige draaikolk waarin verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen of ontmoeten. In feite kan ieder middelpunt of kruispunt van wegen technisch gezien als een chakra worden gedefinieerd.
Bijvoorbeeld het hart van een bloem, de as van een wiel, de iris van het oog, enz, enz. Bij de mens zijn de zeven hoofdcentra die langs de ruggegraat gelegen zijn het belangrijkst. Deze belangrijke kruispunten van energie kunnen de hoofdchakra's genoemd worden.

Chakra's worden ook wel lotusbloemen genoemd, omdat het zich openen van een chakra in veel opzichten lijkt op het open gaan van de blaadjes van een bloemknop. De lotus geldt in India als een heilige bloem. Uit de modder omhoog komend symboliseert hij de ontwikkeling van het primitieve bewustzijn tot de volledige ontwaakte geest, de ontwikkeling van het laagste in de aarde gewortelde chakra tot de duizendbladige lotusbloem, het kruinchakra. Evenals lotusbloemen hebben chakra's "blaadjes", die van chakra tot chakra van aantal verschillen. (van onder naar boven : 4, 6, 10, 12, 16, 2 en 1000 blaadjes). Evenals bloemen kunnen chakra's open- of dichtgaan, afhankelijk van de gesteldheid van het bewustzijn verwelken of tot volle bloei komen. Elk chakra representeert een eigen dimensie.
Er zijn zeven chakra's. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Ideaal zou zijn als alle chakra's open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo. Chakra's kunnen niet actief genoeg zijn waardoor blokkades in de energie ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra's juist overactief. Er zijn technieken om de chakra's te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen.

 

Chakra's en Reiki

Alvorens ik de Reiki behandeling start, kijk ik eerst met behulp van mijn pendel, welke chakra's eventueel uit balans zijn. Na de Reiki behandeling herhaal ik de procedure nogmaals om te checken of de chakra's weer in balans zijn.
Tijdens de reikibehandeling kan het heel goed zijn naast de gewone handposities ook eens aan de chakra's te denken. Het visualiseren van kleuren (vooral die van de chakra's) tijdens een behandeling lijkt een goede aanvulling op een behandeling. Verder kun je bij lichaamsorganen natuurlijk ook het bij behorende chakra Reiki geven. Ik hoop dat dit lang niet volledige verhaal over chakra's, je kan helpen chakra's in je Reiki-behandeling nog meer een plaats te geven.

 

1 Wortelchakra (stuitje)

 Sanskriet: Muladhara (mula=wortel adhara=stut)
Kleur: rood
Mantra: LAM
Symbool: vierkant
Dier: Olifant, stier, os
Planeet: Mercurius
Element: aarde
Plaats: stuitbeen, bekkenboom, tussen de anus en genitaliën
Lichaam: dikke darm, endeldarm, botten, stuitbeen, benen, voeten
Verbondenheid: het verbindt je lichaam met de aarde

De Wortelchakra heeft te maken met fysiek er zijn, en je thuisvoelen in situaties. Als deze open is, voel je je geaard, stabiel en veilig. Je zult niet onnodig mensen wantrouwen. Je voelt je aanwezig in het hier en nu, en verbonden met je fysieke lichaam. Je hebt het gevoel voldoende territorium te hebben. Als je geneigd bent om je bang of nerveus te voelen, is je Wortelchakra waarschijnlijk onderactief. Je zult je gemakkelijk onwelkom voelen. Als deze chakra overactief is, kun je bijzonder materialistisch en hebzuchtig zijn. Je hebt waarschijnlijk een obsessie voor je veilig voelen, en je gaat verandering tegen. Bij de stuitchakra horen alle rode stenen (rode jaspis, robijn, bloedsteen) en zwarte stenen (zwarte onyx, rookkwarts en zwarte toermalijn).

 

 2 Sacraalchakra (heiligbeen)

Sanskriet: Svadishthana (bekoorlijkheid, lieflijkheid)
Kleur: oranje
Mantra: VAM
Symbool: maansikkel
Dier: vis, zeewezens, krokodil
Planeet: Venus
Element: water
Plaats: gebied van het heiligbeen, een handbreedte onder de navel
Lichaam: geslachtsorganen, geslachtsorganen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop
Verbondenheid: met emotionele identiteit

De Sacraalchakra heeft te maken met gevoelens en seksualiteit. Wanneer deze open is, stromen je gevoelens vrijelijk, en worden deze uitgedrukt zonder overemotioneel te zijn. Je bent open voor intimiteit, en je kunt gepassioneerd en levendig zijn. Je hebt geen problemen met het omgaan met je seksualiteit. Als je geneigd bent om stijf en onemotioneel te zijn, of als je een "pokerface" hebt, dan is de Sacraalchakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen toe. Als deze chakra overactief is, ben je geneigd om altijd emotioneel te zijn. Je zult je emotioneel gehecht voelen aan mensen, en je kunt erg seksueel zijn. Bij het heiligbeen chakra horen de stenen carneool en barnsteen.

 

 3 Navelchakra (zonnevlecht)

Sanskriet: Manipura (schitterend juweel)
Kleur: geel, goudgeel
Mantra: RAM
Symbool: driehoek
Dier: ram
Planeet: Mars
Element: vuur
Plaats: pink op de navel een handbreedte boven de navel,tussen de eerste lendenwervel en twaalfde borstwervel
Lichaam: alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm,buikholte, vegetatief zenuwstelsel
Verbondenheid: met je Ego identiteit

De Navelchakra heeft te maken met je doen gelden in een groep. Wanneer deze open is, voel je dat je controle hebt, en je voldoende zelfwaardering hebt. Wanneer de Navelchakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid.Je bent waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt.  Als deze chakra overactief is, ben je dominerend en mogelijk zelfs agressief. Bij de zonnevlechtchakra horen de stenen jade, tijgeroog, citrien en zwavel. 

 

 4 Hartchakra

 Sanskriet: Anahata (onvermoeibaar, onbeschadigd)
Kleur: groen
Mantra: YAM
Symbool: davidster
Dier: antiloop, duif, vogels
Planeet: Jupiter
Element: lucht
Plaats: midden op de borst ter hoogte van je hart
Lichaam: hart, bloedsomloop, bloed, huid, handen, armen, bovenste deel van de rug, borstkas, longen, bronchiën
Verbondenheid: met sociale identiteit gericht op zelfacceptatie

De Hartchakra heeft te maken met liefde, aardig zijn en affectie. Wanneer deze open is, heb je compassie en ben je vriendelijk, en werk je aan harmonieuze relaties. Wanneer je Hartchakra onderactief is, ben je koel en afstandelijk. Als deze chakra overactief is, kun je mensen met je liefde verstikken, en zou je liefde wel eens tamelijk zelfzuchtige redenen kunnen hebben. Bij de hartchakra horen alle groene stenen (malachiet, olivien, groene toermalijn), aventurien, rozenkwarts en smaragd.

 

 5 Keelchakra

Sanskriet: Vishuddha (schoonmaken, reinigen)
Kleur: lichtblauw
Mantra: HAM
Symbool: cirkel
Dier: witte olifant
Planeet: Saturnus
Element: ether
Plaats: nekwervels, strottenhoofd, zit bij de keel
Lichaam: keel, kaak, strottenhoofd, slokdarm, luchtpijp, ademhaling, stem, nekwervels, nek, schouders, gehoor
Verbondenheid: met onze creatieve identiteit

De Keelchakra heeft te maken met zelfexpressie en praten. Wanneer deze open is, heb je geen problemen met het jezelf uitdrukken, en zou je dat ook op een artistieke manier kunnen doen. Wanneer deze chakra onderactief is, ben je geneigd niet veel te spreken, en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze chakra sluiten. Als deze chakra overactief is, ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Je bent dan ook een slecht luisteraar. Bij de keelchakra horen alle blauwe stenen (aquamarijn en chalcedon) en amazoniet, turkoois.

 

 6 Derde oog-chakra (voorhoofd)

 Sanskriet: Ajna (weten)
Kleur: donkerblauw, indigoblauw
Mantra: OM
Symbool: cirkel met twee vleugels
Dier: geen
Planeet: Uranus
Element: geen
Plaats: zit tussen de wenkbrauwen in het midden (iets hoger
Lichaam: kleine hersenen, gezicht, ogen, oren, neus, bijholte, hormoonsysteem, zenuwstelsel
Verbondenheid: met onze archetypische identiteit

De Derde oog-chakra heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer deze open is, heb je een goede intuïtie. Je kunt geneigd zijn om te fantaseren. Als deze onderactief is, ben je niet goed in het voor jezelf denken, en zou je geneigd kunnen zijn om veel op autoriteiten te vertrouwen. Je kunt rigide zijn in je denken, en teveel op geloof vertrouwen. Je zou zelfs gemakkelijk in de war kunnen raken. Als deze chakra overactief is, zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven. In buitensporige gevallen zijn hallucinaties mogelijk. Bij de voorhoofdchakra horen alle blauwviolette stenen (amethist, lapis lazuli, saffier en sodaliet).

 

 7 Kruinchakra

 Sanskriet: Sahasrara (duizendvoudig, duizend maal)
Kleur: wit, violet, goud
Mantra: OM
Symbool: lotus
Dier: slang (Kundalin)
Planeet: Neptunus
Element: geen
Plaats: schedeldak, op de top van het hoofd
Lichaam: hersenschors, ogen, het gehele organisme

 

Verbondenheid: met het universum

De Kruinchakra heeft te maken met wijsheid, en een zijn met de wereld. Wanneer deze chakra open is, ben je onbevooroordeeld en sterk gewaar van de wereld en jezelf. Als deze onderactief is, ben je niet bijzonder bewust van spiritualiteit. Je bent waarschijnlijk tamelijk rigide in je denken. Als deze chakra overactief is, intellectualiseer je dingen waarschijnlijk teveel. Je zou verslaafd kunnen zijn aan spiritualiteit, en je zou je lichamelijke behoeften kunnen negeren. Bij de kruinchakra horen de stenen bergkristal en diamant.

Tip: Als je naast een bepaalde steen ook een bergkristal op een chakra legt versterkt dit de werking van die steen.