HeiligeLotus.nl

voor lichaam en geest

De 5 Reiki leefregels

 

5 Reiki Leefregels

De Reiki leefregels beginnen allemaal met "juist vandaag wil ik" om aan te geven dat het hier gaat om het uitspreken van een intentie die je vandaag wilt waarmaken. Het enige wat telt is juist wat je vandaag doet. Door deze formulering moet je elke dag weer streven naar de leefregels. Het werkwoord "willen" geeft aan dat het geen geboden zijn, maar leefregels die je vrijwillig kunt naleven. Reiki werkt toch wel, ook al lap je alle leefregels aan je laars.

Just for today, do not anger

Voor vandaag: maak je niet boos. Dit advies zegt eigenlijk twee dingen.
Het eerste, voor vandaag geeft aan, dat je iets elke dag weer opnieuw kunt doen. Het geeft niets als je je een keer niet in staat voelt aan je eigen voornemen te voldoen. Begin dan de volgende dag (de volgende keer) opnieuw.
Het tweede, maak je niet boos, zegt iets over onze emoties. Het is soms zo gemakkelijk om je boos te maken over iets dat gebeurt. Vaak schep je daarmee een afstand en loop je het risico, dat je iemand (inclusief jezelf) kwetst. Vaak kom je er later achter, dat er iets in jezelf was, dat niet lekker zat, terwijl je het op dat moment op de ander hebt afgereageerd. En soms kom je erachter, dat de kwestie waar je je boos over maakte eigenlijk niet de moeite waard was.
Dit advies raadt je aan om na te denken bij wat je doet en je af te vragen of het zin heeft boos te worden. Misschien kan je op een andere manier met de situatie omgaan (uitpraten, afstand nemen, iemand helpen, geen weerstand bieden), waardoor je er beter en sneller uitkomt.

Just for today, do not worry

Voor vandaag: maak je geen zorgen. Ook dit advies zegt twee dingen. Het eerste hebben we hierboven al gezien. Het tweede, maak je geen zorgen, zegt iets over een typisch menselijke bezigheid: ons druk maken over allerlei zaken. Meestal zijn dat dingen die zouden kunnen gebeuren. De meeste mensen zien zich geconfronteerd met allerlei angsten, varierend van een angst voor oorlog en dood, tot een angst voor spinnen. In angsten zit veel energie. Als je er last van hebt kunnen ze veel energie wegtrekken (ze kunnen je verlammen) en als je ze overwint kun je ze omzetten in heel veel positieve energie. Probeer iets te doen met je angsten (op welke manier dan ook) die voor jou zinnig is. Geef ze Reiki (Seichem), praat erover, confronteer jezelf ermee op een manier die je laat zien, dat je ze niet meer nodig hebt, kortom doe iets. Als je minder tijd besteedt aan het je zorgen maken, dan merk je, dat je meer van het leven kunt genieten en dat je meer in het heden leeft.

We shall count our blessings and honour our fathers and mothers, our teachers and neighbours and honour our food

We tellen onze zegeningen en eren onze vaders, moeders, onze leraren en medemensen en we eren ons voedsel. Dit advies heeft betrekking op de dankbaarheid die ieder van ons voelt als we kijken naar de goede dingen in ons leven. Het is menselijk om te kijken naar de dingen die niet goed gaan. Pak de krant er maar bij, goed nieuws is geen nieuws. Dat komt, omdat er enorm veel dingen goed gaan in dit leven. Een voorbeeld: van de 350 keer per jaar, dat wij het huis uitgaan voor boodschappen, bezoekjes en werk komen we gemiddeld 349 keer veilig thuis, zonder dat er iets ernstigs als een ongeluk met ons is gebeurd. Het valt niet meer op! Daarover nadenkend kom je vanzelf tot het besef, dat er heel veel dingen in je dagelijkse leven zijn waar je dankbaar voor mag zijn.

Make an honest living

Verdien je brood op een eerlijke manier. Dit advies gaat over eerlijkheid. De meesten van ons zijn opgevoed in eerlijkheid: niet liegen, niet stelen, niet belazeren, niet moorden en meer. Waarom dan toch een advies hierover ? Dit is feitelijk een nadenkertje. Eerlijkheid zit hem in grote én in kleine dingen en eerlijkheid is ook sterk cultureel bepaald. Ja zeggen en nee doen is in sommige kulturen heel normaal, want nee zeggen zou iemand kunnen kwetsen. In onze cultuur is het normaal om aardig te doen tegen iemand die je niet mag. je kunt je best afvragen of dat eerlijk is. De dingen die je uitzendt komen meervoudig bij je terug. Als jij niet oneerlijk behandeld wilt worden, doe dat dan ook niet bij een ander. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En mensen zijn heel goed in staat om te merken of iemand liegt/de boel belazerd ook al kunnen ze dat gevoel, dat ze daardoor krijgen misschien niet eens letterlijk onder woorden brengen.

Be kind to everything that has life

Wees vriendelijk voor alles wat leeft. Dit laatste advies gaat over respect. Als je respect hebt voor alles wat leeft zul je respect terug ontvangen. We leven met een heleboel andere levende wezens om ons heen op deze planeet. Oorlogen komen voort uit het feit, dat mensen elkaar niet respecteren, het tropisch oerwoud wordt onevenredig gekapt omdat mensen de natuur niet respecteren ...
Wat is het verband tussen Reiki en de leefregels in de praktijk ? Reiki is een neutrale energie die op verschillende manieren kan worden gebruikt. In het werken met deze energie met de goede intenties (voor het helen van jezelf en anderen) kun je de leefregels toepassen. Maak je niet boos, als je mensen tegenkomt die het niet geloven. Maak je geen zorgen of het wel werkt en hoe het werkt. Toon je dankbaarheid voor de lessen die je ermee leert en voor het beschikbaar zijn van Reiki.